BAHAN2:
Bahan1:
1/2 ekor ayam. (potong kecik2)
5-6 biji bwng merah
4-6 ulas bwng putih
halia sebesar ibu jari
rempah Sup Bunjut
rempah2 ( kulit kyu manis, bunga lawang,bunga cenkih)
gula, garam dan perasa secukup rasa.
Air ( agak2 la nk bnyak mana)
5-6 biji ubi kentang (belah 2 @ 4 ikut saiz)
daun sup
Bahan2:
Macaroni 1 paket.
Kubis
Sawi
Tomato
10-15 tangkai cili padi
CARA2:
1) bwang merah,bwng putih n halia di tumbuk @ blend.
2) tumiskan bhn y telah di tumbuk td hingga kekuningan. masukkan rempah2 dan tumis bersama.
3) bila da garing dan naik bau, masukkan air. agak2 la sendiri la air tu. campak sup bunjut.
4) pastu masukkan ubi kentang yang da di ptong.
5) masukkan ayam dan garam,gula dan bahan perasa. biar kan hingga masak ayam dan ubi kentangnye.
6) masukkan daun sup.dan biar kan seketika. siap!
7) rebus macaroni dan masuk kan sesudu minyak.
8) kubis dan sawi di potong2 dan di celur.
9) tomato dipotong 6 atau boleh nk potong dadu. ikut citarasa.
10) untuk smbal kicap,ambil cili padi dan blend. letak kicap,sikit garam n gula untuk rasa.
11) da siap semua, letak lam pinggan, tabur bawang goreng dan makan!
![]() |
haa. ni rupenye bile da siap. ak suke letak bnyak sayur. hehe. |
No comments:
Post a Comment