Saturday, 7 June 2014

#resepi 1: PUDING TRIFFLE

 haaa.. meh sini nk kongsi pasal resepi.  ni slh satu kueh/kek y ak reti buat.
PUDING TRIFFLE! haa, bnda ni sng je nk wat. nk tau ap bhn2 nye? meh nk habaq..

BAHAN2:
kek gulung/ kek london swiss roll ( xkesa rasa pe,ikot citarasa sndri)
4 sudu bsar tpung kastard
1 tin susu cir
1 tin buahan2 (cocktail)
1 tin buah laici
1 tin buah peach
1 paket jelly ( strawberry@ ikut citarasa)
3-4 sudu besr gula

CARA2:
1) potong kek jgn trlalu npis, jgn trlalu tebal. sedang2 aje dan susun dlm bekas. susun smpai penuh bekas.
2) tuang 1 tin susu cair dlm mngkuk dan tmbah kan tepung kastard siket siket, kacau hingga sebati. (jgn bagi ada ketul2.
3) panaskan susu cair+ tepung kastard tu dlm periuk dan tambah 3-4 sudu gual(ikut citarasa nak manis sgt atau x) kacau dgn api y perlahan dan kacau hingga pekat.
4) renjis air laici tin tu atas kek supaya kek jd moist. jgn renjis bnyak sgt, agak2 moist.
5) tuang kastard y da pekat tu atas kek, rata kn hingga ttup semua kek. atur buah peach y da di hiris2 nipis dan buah2 campur tu.
6) tuk lapisan setrusnya, tuang jelly y da di panas kan.
7) kemudian, racik2 kasar buah laici dan tabur ats jelly y dah di tuang tadi.
8) masukkan dlm peti ais supaya sejuk. lepas tu blh la makan!

*semua buah2 tu kena asing kan dari airnye. air nye xpakai. just pakai air laici tu je tuk renjis atas kek.
SELAMAT MENCUBA!! ^_^
chiaw!

No comments:

Post a Comment